FAME – biodiesel vrij

 

FAME is de scheikundige afkorting voor het product ‘biodiesel’. De letters FAME staan voor ‘Fatty Acid Methyl Ester’. In het Nederlands betekent dit ‘vet zuur methyl ester’. Biodiesel produceren gebeurt op een eenvoudige wijze. Je neemt plantaardige olie en verwijdert hieruit een deel plantaardige vet (glycerine). Hierdoor wordt de plantaardige olie dunner, net als gewone diesel. Dit proces noemen we veresteren.

 

Vetzuren

Wat je dan overhoudt is een vetzuur: methyl ester, ook wel biodiesel genoemd. Het kenmerk van biodiesel is dat het dus een hoog vetzuurgehalte heeft. Vetzuren tasten enkelvoudige lakken aan, rubber producten en verschillende kunststoffen. In kunststoffen activeren ze de weekmakers waardoor kunststoffen zacht worden. In rubber onderdelen zorgen ze voor het opzwellen van rubber slangen en pakkingen.

 

Hygroscopisch

Biodiesel is daarbij ook sterk hygroscopisch, dit betekent dat het vocht aantrekt wat wordt opgenomen in de biodiesel. Vocht bevat zuurstof en zuurstof veroorzaakt oxidatie van de brandstof. Dit noemen we ook veroudering. Dit is tevens de reden dat biodiesel ook maar kort houdbaar is.

Een nog veel groter probleem is het veroorzaken van bacteriegroei door water in de brandstof. De oorzaak hiervoor is dus het hygroscopisch effect. Bacteriegroei door biodiesel veroorzaakt kapotte brandstofpompen en verstuivers. Dit zijn verreweg de duurste onderdelen in een moderne dieselmotor, dit loopt direct in de duizenden euro’s schade.

 

Hoogste dieselkwaliteit

Dat is de reden waarom alle Blauwe Diesel EN590-producten absoluut FAME vrij moeten zijn en blijven. Future Fuels Wholesale BV wil de allerhoogste kwaliteit toekomst bestendige dieselproducten leveren voor de Nederlandse markt. Wij kiezen eerst voor  de hoogste dieselkwaliteit en dan voor de scherpste prijs. Dat is de reden waarom wij geen biodieselproducten toepassen in onze brandstoffen.

 

 

 

© 2022 futurefuels.nl | Ontwikkeld samen met Wefabric