FAME – biodiesel vrij

Neste MY Renewable Diesel is géén biodiesel. De scheikundige afkorting van het product biodiesel is FAME. De letters FAME staan voor ‘Fatty Acid Methyl Ester’. In het Nederlands betekent dit ‘vet zuur methyl ester’. Biodiesel produceren gebeurt op een eenvoudige wijze. Je neemt plantaardige olie en verwijdert hieruit een deel plantaardige vet (glycerine). Hierdoor wordt de plantaardige olie dunner, net als gewone diesel. Dit proces noemen we veresteren.

 

Vetzuren

Wat je dan overhoudt is een vetzuur methyl ester, ook wel biodiesel genoemd. Het kenmerk van biodiesel is dat het dus een hoog vetzuurgehalte heeft. Vetzuren tasten enkelvoudige lakken aan, rubber producten en verschillende kunststoffen. In kunststoffen activeren ze de weekmakers waardoor kunststoffen zacht worden. In rubber onderdelen zorgen ze voor het opzwellen van rubber slangen en pakkingen.

 

Hygroscopisch

Biodiesel is daarbij ook sterk hygroscopisch, dit betekent dat het vocht aantrekt wat wordt opgenomen in de biodiesel. Vocht bevat zuurstof en zuurstof veroorzaakt oxidatie van de brandstof. Dit noemen we ook veroudering. Dit is tevens de reden dat biodiesel ook maar kort houdbaar is. Een nog veel groter probleem is het veroorzaken van bacteriegroei door opgenomen water in de brandstof. De oorzaak hiervoor is dus het hygroscopisch effect. Bacteriegroei veroorzaakt kapotte brandstofpompen en verstuivers. Dit zijn verreweg de duurste onderdelen in een moderne dieselmotor, dit loopt direct in de duizenden euro’s schade.

 

Hoogste kwaliteit

Dat is de reden waarom Neste MY Renewable Diesel absoluut FAME vrij moeten zijn en blijven. Future Fuels Wholesale BV wil de allerhoogste kwaliteit leveren voor de Nederlandse markt. Wij kiezen dus eerst voor de hoogste kwaliteit en dan voor de scherpste prijs. Dat is de reden waarom Neste MY Renewable Diesel FAME vrij is bij aflevering.

 

 

© 2022 futurefuels.nl | Ontwikkeld samen met Wefabric