Ontdek hoeveel CO2 jij kunt besparen

Klik hier om te ontdekken hoeveel CO2 jij kunt besparen op basis van jouw opgegeven brandstofverbruik.

Biga Groep stapt over op Neste MY Renewable Diesel (HVO100)

“Bij duurzaam werk hoort duurzaam vervoer”

Krischan Hagedoorn, wethouder van gemeente De Bilt en gevolmachtigde in de aandeelhoudersvergadering van Biga Groep

Biga Groep in Zeist maakt sinds het voorjaar van 2024 gebruik van Neste MY Renewable Diesel. „Het is heel erg mooi dat deze stap is gemaakt, omdat het enorm veel CO2-uitstoot bespaart”, zegt Krischan Hagedoorn, wethouder van gemeente De Bilt (o.a. de portefeuille ‘Energietransitie & duurzaamheid’) en gevolmachtigde in de aandeelhoudersvergadering van de Biga Groep.

Eind april was hij te gast bij Biga Groep om het belang van de overstap naar deze HVO100 feestelijk te onderstrepen. De overstap naar Neste MY Renewable Diesel is volgens hem erg belangrijk voor de organisatie. „Biga is ons maatschappelijk bedrijf, de social enterprise van de gemeenten Zeist, Wijk bij Duurstede, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en De Bilt. Onze Biga leidt mensen toe naar duurzaam werk en bij duurzaam werk hoort duurzaam vervoer.”

Biga Groep is werkgever voor meer dan vijfhonderd mensen. Zo wordt in het kader van het uitvoeren van de Participatiewet voor de vijf gemeenten in de regio het openbaar groenonderhoud uitgevoerd.

Werk- en ontwikkelbedrijf

Daarnaast biedt de organisatie re-integratietrajecten aan. „We zijn dus ook een werk- en ontwikkelbedrijf. We ondersteunen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op verschillende manieren naar passend werk”, vertelt Peter Spanjers, Teamleider Groen bij Biga Groep.

De organisatie onderneemt dus met een maatschappelijke missie en heeft daarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. „Niet alleen voor onze mensen, maar ook voor het milieu. Dat zie je terug in een dak vol zonnepanelen, elektrische auto’s en elektrische machines.”

Ook in het verwerken van bladafval is geïnnoveerd. Het blad wordt voor een deel omgezet in bokashi (gefermenteerd materiaal). Dat is veel milieuvriendelijker dan afvoeren of composteren. Ook wordt er blad met een bladmulcher ter plekke vermaald, zodat het kan blijven liggen. „Waar het betaalbaar is proberen we op dit soort manieren te vernieuwen en te kiezen voor duurzame oplossingen.”

Neste MY Renewable Diesel

Biga Groep is daarnaast overgestapt op Neste MY Renewable Diesel. „Per jaar verbruiken we ruim 60.000 liter diesel. We zijn daarom gaan onderzoeken of er een alternatief is wat de CO2 reduceert.” Via Staatsbosbeheer kwam Biga Groep op het spoor van Neste MY Renewable Diesel. „Voor ons dé oplossing. Het is betaalbaar en een mooi product wat niet schuimt, niet stinkt en vooral heel veel CO2-reduceert.” Vergeleken met fossiele diesel levert het gebruik van deze volledig hernieuwbare grondstof tot wel 90% CO2-reductie op.

Volgens Peter is de overstap op Neste MY Renewable Diesel probleemloos verlopen. Deze HVO100 is dan ook voor alle dieselvoertuigen en -machines geschikt, zonder dat er aanpassingen nodig zijn. „Bovendien heeft onze leverancier Future Fuels ervoor gezorgd dat we een eigen tank op ons terrein hebben gekregen. Ontzettend makkelijk en op afstand houden ze bij hoeveel er nog in de tank zit en zorgen ze ervoor dat er tijdig wordt bijgevuld.”

Breed toepasbaar

Bestond aanvankelijk het idee om Neste MY alleen in te zetten voor het reguliere wagenpark van Biga Groep, inmiddels wordt de duurzame diesel voor veel meer machines en voertuigen gebruikt. Denk hierbij aan de hogedrukreiniger, maaiers en trekkers. „Neste MY blijkt nog veel breder toepasbaar dan we vooraf hadden gedacht. Eigenlijk kun je het voor alles gebruiken wat op diesel draait.”