Ontdek hoeveel CO2 jij kunt besparen

Klik hier om te ontdekken hoeveel CO2 jij kunt besparen op basis van jouw opgegeven brandstofverbruik.

Bewust duurzaam; de impact van ISCC

Is duurzaam het sleutelwoord tegen klimaatverandering? De keuzes die jouw onderneming maakt, kunnen zeker bijdragen hieraan. Het International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) speelt hierin een cruciale rol. Want het biedt jou de kans om producten en diensten te selecteren die aan specifieke duurzaamheidseisen voldoen. Maar waarom is het zeer belangrijk dat zowel producenten als leveranciers ISCC-gecertificeerd zijn?

ISCC staat voor International Sustainability and Carbon Certification en is een wereldwijd erkend certificeringssysteem. Toegepast om duurzaamheid en CO2-uitstoot in verschillende sectoren te meten en te beoordelen, zoals in de bio-energie.

Deze ISCC-certificering rust op 4 pijlers:
• vermindering van uitstoot van broeikasgassen
• bescherming van land met hoge biodiversiteit
• ontbossingsvrije toeleveringsketens
• milieuvriendelijke productie ter bescherming van grond, water en lucht.

ISCC-gecertificeerde producent

Het is van groot belang dat een producent gecertificeerd is volgens de ISCC-standaard, en dit om verschillende redenen. In de eerste plaats duidt ISCC-certificering op de toewijding van de producent voor milieuvriendelijke productie. Daarnaast legt ISCC normen en criteria vast met betrekking tot duurzaamheid. Hierdoor worden producenten aangemoedigd om hun processen en activiteiten te verduurzamen. Dit leidt weer tot een positieve impact op het milieu.

Ten slotte hechten (potentiële) klanten steeds meer waarde aan duurzame producten en diensten. Een ISCC-certificering vergroot het vertrouwen doordat het de inzet voor duurzaamheid aantoont.

Future Fuels

Future Fuels (dealer van o.a. de duurzame dieselbrandstoffen Neste MY Renewable Diesel en Blauwe Diesel) is ook ISCC gecertificeerd. Wat betekent dit voor jouw onderneming als Future Fuels jouw leverancier is?

Future Fuels is onder andere in staat om eenvoudig en snel data op te leveren. Bijvoorbeeld in het geval van een Proof of Sustainablity (PoS). Op de PoS staan de duurzaamheidsgegevens, zoals de naam van de grondstof(fen), het land van herkomst van de grondstof(fen), de broeikasgasuitstoot in de hele productieketen van de biobrandstof, etc. Deze gegevens geven jou als onderneming inzicht in de achtergrond van de geleverde brandstof.

Grondstoffentoewijzing

Bovendien kan Future Fuels voldoen aan jouw speciale, specifieke wensen; we kunnen namelijk specifieke grondstoffen toewijzen aan jouw bedrijf. Nu vraag je je wellicht af, waarom vraag je om specifieke grondstoffen? Aan de hand van een voorbeeld leggen we dit uit:

Eén van onze grote klanten is een nationaal opererende logistieke dienstverlener. Dit bedrijf verzorgt de gehele logistieke keten voor onder andere McDonald’s. Ook de inzameling van plantaardige afvalolie wordt door hen verzorgd. Deze afvalolie gaat vervolgens naar Neste (producent), die er Neste MY Renewable Diesel van maakt. Dat wordt door ons weer ingekocht en specifiek toegewezen en geleverd aan deze klant voor het wagenpark.

Grondstoffen met hoge CO2-reductie

Je hebt dus de mogelijkheid om invloed te hebben op de grondstoffen van jouw brandstof. Maar dit is niet alleen interessant vanwege een duurzame keten. De CO2-reductie kan namelijk per grondstof verschillen. Waardoor je dus duurzame en minder duurzame HVO op de markt hebt.

Op dit moment is er geen prijsverschil tussen een HVO100 die 60% CO2 reduceert en één die 90% CO2 reduceert. In de toekomst zou dit kunnen veranderen, waardoor een systeem ontstaat waarin het financieel aantrekkelijk wordt om te streven naar een hogere CO2-reductie. Op die manier kan een HVO100 die 90% CO2 reduceert mogelijk goedkoper worden dan een HVO100 die slechts 60% CO2 reduceert.

Duurzaamheidsrapportage CSRD

Naast het prijsverschil kan dit ook een positief effect hebben als jouw bedrijf CO2-uitstoot moet rapporteren. Want duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. En daarom komen er steeds meer regels voor, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD-richtlijn vereist een rapportage over zaken als het sociaal kapitaal, de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit, maar ook over CO2-uitstoot. De CO2-gegevens hebben niet alleen betrekking op de eigen activiteiten, maar ook op de activiteiten van alle toeleveranciers en afnemers (Scope 3).

Bewust de juiste keuze maken

Kortom; het maken van een bewuste keuze in de wereld van HVO is essentieel om positieve verandering teweeg te brengen. Daarom adviseren we om informatie op te vragen over grondstofspecificaties, producentidentiteit, de snelheid van beschikbaarheid van gevraagde gegevens, de aanwezigheid van een ISCC-certificering, etc.

Future Fuels staat voor duurzaamheid. En we werken al geruime tijd samen met Neste. De marktleider op het gebied van HVO met aantoonbaar de hoogste CO2-reductie. Onze leveringszekerheid én HVO met de maximale CO2-reductie zorgen ervoor dat we samen de weg vrijmaken naar een duurzamere toekomst.

Future Fuels: Sustainability for today

 

Meer weten?

Meer weten over wat Future Fuels voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op. Of meer informatie over Blauwe Diesel of Neste MY Renewable Diesel? Vul dan hieronder je gegevens in.