Ontdek hoeveel CO2 jij kunt besparen

Klik hier om te ontdekken hoeveel CO2 jij kunt besparen op basis van jouw opgegeven brandstofverbruik.

De IJsster Sneek

De IJsster

Schaats- en skeelervereniging De IJsster uit Sneek is de meest recente organisatie die door Future Fuels gesteund wordt. De handtekening onder het sponsorcontract is begin 2022 gezet. „Wij waren al een aantal jaren op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. In Future Fuels hebben we een partij gevonden die helemaal bij ons past. Waardevol voor elkaar en met zorg voor elkaar. Met trots zullen we dan ook onze nieuwe kleding gaan dragen”, aldus bestuurslid Hessel Steegstra.

Via gezamenlijke contacten met de skûtsjeploeg van Earnewâld zijn Future Fuels en De IJsster met elkaar in contact gekomen. „Future Fuels kreeg te horen dat wij een hoofdsponsor zochten en heeft daarop gevraagd of wij eens contact met ze wilden opnemen. Samen met de voorzitter ben ik op gesprek geweest.”

De familie Wiersma heeft veel affiniteit met schaatsen. „Als vroeger het skûtsje vast lag in het ijs, dan werden de ijzers ondergebonden”, vertelt Germ Wiersma enthousiast. „En sowieso hebben wij als bedrijf gezondheid en sport hoog in het vaandel staan. Gezien ons 150-jarig bestaan leek het ons mooi om nog wat extra aan sponsoring te doen. Het moment waarop De IJsster op ons pad kwam.”

Om goed voorbereid te zijn op wedstrijden, wordt op allerlei manieren getraind. Op de skeelerbaan, in de zaal, op het veld, er wordt gefietst en gelopen. De trainingen op het ijs worden gehouden in Thialf Heerenveen. „We hebben in Sneek namelijk geen eigen kunstijsbaan. Daarentegen is er wel een skeelerbaan in Sneek, waar we van eind maart tot begin september kunnen trainen. Van half september tot begin maart kunnen we in Thialf terecht. We kunnen onze leden dus het hele jaar bezighouden”, zegt Hessel lachend.

Beginners

Jong en oud is lid van De IJsster. De jeugd begint al bij een jaar of zeven en de oudste leden zijn zeventigplussers. De echte beginners starten vaak centraal bij de Sven Kramer Academy. Zij bieden een uniek lesprogramma voor kleuter- en jeugdleden van 4 t/m 12 jaar. Het plezier staat voorop en daarbij wordt de basis gelegd voor een goede schaatstechniek. „Daarna stromen deze kinderen vaak verder door naar een reguliere schaatsvereniging, zoals De IJsster”, legt Hessel uit. „Wij trainen ze dan verder in verschillende categorieën met verschillende doelstellingen.”

Overigens niet onverdienstelijk. De IJsster heeft in de loop der jaren verschillende toptalenten voortgebracht. „Zelfs Olympisch kampioenen”, meldt Hessel trots. „Zoals Ids Postma. Die is inmiddels ere-lid. Meer recent kunnen we Yvonne Nauta noemen. Een nationale topper, die ook internationaal mooie uitslagen heeft gereden. Ook hebben we wereldkampioen jeugd Sjoerd de Vries voortgebracht.”

Laagdrempelig

Maar of je nu een toptalent bent of het gewoon leuk vindt om te schaatsen, iedereen is even welkom bij De IJsster. „Op een laagdrempelige manier de schaats- en skeelersport aanbieden, daar draait het bij ons om.”