Klik hier om te ontdekken hoeveel CO2 jij kunt besparen op basis van jouw opgegeven brandstofverbruik.
Skûtsjemuseum
Skûtsjemuseum Earnewâld
Rondleidingen verzorgen in het Skûtsjemuseum in Earnewâld: vrijwilliger Sijmen Bergsma doet het met ontzettend veel plezier. In oktober 2019 waren het de medewerkers van Future Fuels die hij mocht meenemen in de geschiedenis van de Friese skûtsjes. Speciaal voor deze gelegenheid nam hij ook ‘De Lastdrager’ mee in zijn verhaal; het skûtsje waarmee Wiersma indertijd turf vervoerde. „Germ vond het fantastisch”, blikt Sijmen terug. Ze raakten na de rondleiding aan de praat, hielden contact en inmiddels is Future Fuels trotse sponsor van het Skûtsjemuseum.
Het museum is gevestigd in een bijzonder gebouw dat staat aan de Stripe 12 in Earnewâld. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf. Het pand is in 2020 verbouwd en flink uitgebreid. „Daar was natuurlijk geld voor nodig”, vertelt Sijmen die ook penningmeester is van het Skûtsjemuseum. „We hebben destijds verschillende fondsen aangeschreven.” Het projectplan werd ook naar diverse bedrijven gestuurd, waaronder Wiersma. „Mede door sponsors als Future Fuels hebben we de uitbreiding bijna volledig kunnen bekostigen”, zegt Sijmen blij.
Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.
Oude ambachten uit de scheepsbouw, zoals een smederij en zeilmakerij, komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Er zijn honderden onderdelen van skûtsjes te bewonderen, evenals de gereedschappen waarmee ze gemaakt werden.
Door de uitbreiding beschikt het museum tegenwoordig over een eigen bibliotheek. Bezoekers kunnen hier zelf in oude werfboeken van de beroemde scheepsbouwer ‘Eeltsjebaas’ Eeltje Holtrop van der Zee sneupen. Ook zijn bestekken en unieke documenten in te zien. Tevens is een prachtig filmzaaltje gerealiseerd. Hier zijn opnames te horen en te zien van schippers uit vroeger tijd, maar ook van schippers van vandaag.
Roefjes
Bijzonder zijn ook de drietal roefjes die in het museum te vinden zijn. Je proeft, voelt en ruikt hier het oude schippersleven. Als bezoeker mag je gewoon de roefjes in, waardoor je zelf de krappe ruimte aan boord rond 1900 kunt ervaren.Voor het museum ligt sinds 2 oktober 2021 de ‘Risico’, een ijzeren skûtsje uit 1922. Het skûtsje is weer in originele staat teruggebracht en van nieuw interieur voorzien.
Pronkstuk
Pronkstuk van het museum is de Æbelina. Dit is het eerste en enige houten skûtsje dat sinds 1900 is gebouwd. Ze won zo veel prijzen dat ze soms van deelname werd uitgesloten, of een extra lange route moest varen. Naar het voorbeeld van het oude beurtschip, gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee, bouwde Johan Prins uit Workum bij het Skûtsjemuseum van Earnewâld een replica. Tot in de kleinste details is het vakmanschap van hem en zijn hulpkrachten zichtbaar. Vanaf 2010 zeilt de Æbelina met sponsoren en hun relaties. Daarnaast bezoekt het beurtschip evenementen en zeilt het met groepen. Individuele gasten krijgen ook gelegenheid eens met dit schip (zeilend) kennis te maken.
Vrijwilligers
Het museum is in 1998 opgericht door Age en Anna Veldboom. In juni 2005 is het een stichting geworden. Inmiddels hebben meer dan 100.000 bezoekers een kijkje in het museum genomen. „Per jaar trekken we zo’n 5000 bezoekers en dat moeten er eigenlijk ook niet meer worden”, zegt voorzitter Jan de Wilde. „We werken enkel met vrijwilligers, een groep van zo’n vijftig personen, en die moeten alles wel kunnen bolwerken.” Zo hebben de vrijwilligers met elkaar alleen al 1200 uren in de verbouwing gestoken. „We doen hier alles op eigen kracht. We krijgen geen subsidies en er werken hier geen betaalde krachten. Vandaar dat we ook zo blij zijn met de ondersteuning van een bedrijf als Future Fuels”, legt Jan uit.