Wat betekent duurzaamheid voor BakkerBio uit Munnekezijl?

Duurzaamheid is voor veel ondernemers een belangrijk onderwerp. Maar hoe geven ze daar vorm aan binnen hun bedrijfsvoering? Op de dag van de duurzaamheid gingen wij langs bij klanten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Waarom? We wilden hen graag in het zonnetje zetten en ze een aantal vragen stellen over hoe zij duurzaamheid vormgeven in hun bedrijf. 

Een bedrijf wat absoluut niet kan ontbreken is BakkerBio uit Munnekezijl. Dit biologische landbouwbedrijf heeft in 2015 zelfs de Ekoland innovatieprijs gewonnen. De reden hiervoor is dat ze de bodem waarop ze verbouwen centraal zetten. Meer over de conclusie van de jury kun je lezen op hun website.  In januari 2018 zijn ze overgestapt op Blauwe Diesel en sinds die tijd hebben ze al 69.475 KG co2 gereduceerd doormiddel van Blauwe Diesel. Hoog tijd om in gesprek te gaan met eigenaar Jan-Willem Bakker.

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jullie bedrijf?

De grond waarop wij verbouwen hebben we in bruikleen van de generaties na ons . Deze grond ligt er al honderden jaren, ons doel is dat deze grond ook nog honderden jaren meegaat. De bodem waarop wij verbouwen vinden we erg belangrijk. Wij zijn gericht op innovaties in bodembewerking, we vinden het belangrijk dat de natuurlijke gelaagdheid van de bodem in stand blijft. Dat is voor ons duurzaamheid.

Hoe enthousiasmeren jullie de medewerkers voor duurzaamheid ?

Zelf het goede doen, en de medewerkers motiveren dat zelfde te doen. Simpelweg; ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’.

Welke duurzame initiatieven hebben jullie doorgevoerd?

Wij hebben mee gedaan aan het programma boer en klimaat. Sinds dat traject hebben wij  er voor gekozen om niet meer te ploegen en te spitten. Inmiddels rijden we op vaste rijpaden, is het akkerland jaarrond beteelt en is ons dak voorzien van zonnepanelen en zijn we in 2018 overgestapt op het gebruik van Blauwe Diesel B100. Dankzij al deze initiatieven zijn wij volledig Co2 neutraal sinds 2012, en sinds 2018 klimaatpositief.

Een bos bloemen voor eigenaar Jan-Willem Bakker

 

 

© 2020 futurefuels.nl | Ontwikkeld samen met Wefabric