Van Aalsburg BV is de griendhouthandel, waarin van vader op zoon(-s) het ambacht van de griendwerker is doorgegeven. Inmiddels uitgegroeid tot een familiebedrijf met 7 broers. In Nederland, maar ook in het buitenland geroemd om de kennis en ervaring op het gebied van met name zinkstukken, kraagstukken en beschoeiingen. Daarnaast verzorgt Van Aalsburg BV gevlochten wilgentenen schuttingen bij particulieren en bedrijven. Van Aalsburg BV is een schoolvoorbeeld van een organisatie die proactief en innovatief acteert met betrekking tot duurzaam ondernemen en daarmee een voorsprong neemt op de concurrentie. In 2018 werd tot op heden al maar liefst  191.087 kg aan Co2 gereduceerd door het gebruik van Blauwe Diesel. Jan-Dirk Vroegindeweij van Calpam SMD Olie, één van onze Blauw Diesel dealers ging met van Aalsburg BV in gesprek aangaande duurzaam denken en bovenal duurzaam doen.

 

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jullie bedrijf?

Een toekomst zonder duurzaamheid is geen toekomst. Duurzaamheid is dermate belangrijk geworden voor ons dat we, wanneer we er niets mee doen, als bedrijf  geen toekomst hebben. Er zijn heel veel technische mogelijkheden om verduurzaming te bereiken die, zeker ook financieel gezien, meerwaarde hebben. We hebben de afgelopen jaren dan ook ontzettend veel geld geïnvesteerd om ons bedrijf compleet te verduurzamen. Dat levert nu al rendement op wat in de toekomst zeer zeker vergroot zal worden. Het is ook een verantwoordelijkheid die je hebt, als werkgever, naar je personeel en klanten toe. Duurzaamheid is 1 aspect van het complete plaatje dat we willen uitstralen richting de toekomst. Verduurzamen is een onderdeel van het Maatschappelijk verantwoord ondernemen o.a. Social Return, Wa jongere, zijn iets waar we ons mee bezig houden. Al onze medewerkers zijn waardevol voor ons bedrijf. Wanneer ze  zich verder willen ontwikkelen dan stimuleren we dat. Enkele jongens binnen ons bedrijf volgen een leerwerk traject. Dat kost moeite maar betaalt zich op de langere termijn zeker terug. De verduurzaming en het maatschappelijk ondernemen zijn voor ons gewoon ontzettend belangrijk, om iedere dag positieve cijfers te kunnen behalen en plezier in het werk ambachts te hebben.

 

Hoe enthousiasmeren jullie medewerkers voor duurzaamheid?

Door zelf ook écht uit te dragen dat je in duurzaamheid gelooft. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: Stap zelf eens op de fiets om het goede voorbeeld te geven en stimuleer de medewerkers dat ook te doen. Een mogelijkheid hierbij is de medewerkers een financieel plan aan te bieden voor het aanschaffen van een fiets waarmee ze dan naar hun werk komen. We monitoren werkelijk alle data die we dagelijks verzamelen zodat we precies weten waar we nou echt mee bezig zijn, meten is weten. Hierdoor kunnen we onderling zien wie er nou het zuinigst of het schoonst is. Daar hangen we weer een tegenprestatie aan.  We betrekken onze medewerkers er graag bij en vragen regelmatig aan ze wat hun idee is over verduurzaming en maatschappelijk-verantwoord-ondernemen. We gaan er ook echt mee aan de slag wanneer het goede ideeën zijn, we durven er geld voor vrij te maken. Daarmee geef je je iedereen een stukje bewust zijn inzake het duurzaamheidsverhaal en voelen ze zich ook echt betrokken binnen de organisatie.

 

 

Welke duurzame initiatieven hebben jullie reeds doorgevoerd en welke initiatieven gaan jullie nog doorvoeren?

We hebben 550 zonnepanelen op onze hoofdlocatie waardoor we -qua stroom- volledig zelfvoorzienend zijn. Op onze voormalige hoofdvesting, wat we niet meer gebruiken voor onze organisatie, hebben we het gehele dak asbest verwijderd en het dak uitgerust met zonnepanelen. Alle woningen die rondom dat pand staan, worden hierdoor van stroom voorzien. Bovendien is op de hoofdlocatie een houtkachel aanwezig, waardoor we geen gas meer hoeven te verbranden en uitsluitend resten van wilgen gebruiken. Bij alle panden hebben we Ledverlichting aangebracht en laadpalen voor elektrische auto’s. We onderzoeken of we onze werkbussen kunnen vervangen door elektrische. Alleen de actie radius komt daarin nog te kort maar uiteindelijk zal het wel gebeuren. In het verleden hadden we vijftig benzine-kettingzagen. De helft daarvan hebben we in de loop van de jaren vervangen door elektrische met een accu geladen door de eigen zonnepanelen. Ze werken een stuk veiliger en maken veel minder lawaai. Ze zijn wat duurder in aanschaf maar hebben in bredere zin toch meer voordelen. We gaan daarin nog meer uitbreiden en we gebruiken, natuurlijk, de Blauwe Diesel. Nu hebben we deze diesel nog in een blend vorm maar dat zal met de tijd zeker wel gaan veranderen in de pure. We hebben nu een project aangenomen waar we uitsluitend Blauwe Diesel 100 gaan gebruiken- een eerste stap naar het aannemen van meer van dit soort projecten. We hebben nul storingen in onze machines bij het gebruik van deze brandstof wat bewijst dat het een goed product is. Blauwe Diesel scoort ook heel goed bij de Co2 prestatieladder waarmee je fictieve kortingen kunt krijgen bij aanbestedingen. We zijn er ook steeds meer mee bezig onze opdrachtgevers bewust te maken van de Blauwe Diesel.

Links Jan-Dirk Vroegindeweij van Calpam, rechts Dick van Aalsburg van Aalsburg BV
© 2022 futurefuels.nl | Ontwikkeld samen met Wefabric